Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Volleyboll

Volleyboll är ett lagbollspel där två lag med sex spelare i varje spelar på varsin sida om ett uppspänt nät. Bollen spelas på volley, det vill säga att den inte får ta i golvet. Spelet går ut på att slå bollen i marken på andra lagets sida eller att få motståndaren att tappa bollen utanför planen. Nätet är 2,43 meter högt när herrar spelar och 2,24 meter när damer spelar.

Beachvolleyboll är volleyboll som spelas på sand. I beachvolleyboll är man bara två spelare i varje lag. Bollen som används i beachvolleyboll går långsammare än bollen som används i traditionell volleyboll. Spelplanen är också något mindre.

Volleybollen uppfanns 1895 av William G Morgan, en student på Springfield College i USA. På samma college hade man bara några år tidigare uppfunnit basketen. Morgan kallade från början sporten för "Mintonette", men den döptes snabbt om till volleyboll eftersom bollen slås på volley över nätet. Sporten blev snabbt populär. 1946 bildades det internationella volleybollförbundet.

Volleyboll i OS

1964 fick volleyboll vara med i OS för första gången. 1996 gjorde beachvolleyboll debut som OS-sport. Både herrar och damer tävlar i både volleyboll och i beachvolleyboll i OS.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla