Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Skidskytte

Skidskytte är en vinteridrott där man åker längdskidor och sedan stannar till på skjutvallen och skjuter under loppets gång.

Skidskytte har sina rötter i Skandinavien där människor jagade åkandes skidor med geväret över axeln. Den första riktiga tävlingen i skidskytte var Försvarsrennet i Oslo 1912. Man åkte 17 km skidor och stannade och sköt några gånger. För varje miss i skyttet så fick man två minuters tillägg på åktiden.

Det finns flera olika discipliner i skidskytte; distanslopp, sprint, jaktstart, masstart och stafett. Man åker olika långt, startar på olika sätt och skjuter olika många gånger. En bom i skyttet ger i en del lopp tidstillägg och i andra lopp tvingas åkaren åka en extra runda, en så kallad straffrunda.

Det finns många framgångsrika skidskyttar i Sverige. Magdalena Forsberg tog 6 VM-guld och vann den totala världscupen sex gånger när hon tävlade. Anna Carin Zidek har vunnit både OS-guld och silver, Björn Ferry är både olympisk mästare och världsmästare och Helena Ekholm har vunnit fyra VM-medaljer.

Skidskytte i OS

1948 i OS i St Moritz var skidskytte med som uppvisningssport. Då bestod dock idrotten av både längdskidåkning, utförsåkning, skytte, fäktning och hästsport, inspirerat av idrotten Modern femkamp. 1960 var skidskytte med på riktigt i OS och först 1992 i Albertville var damerna med och tävlade i skidskytte. Sedan dess har flera olika distanser och grenar kommit till.

I OS tävlar herrarna i 10 km, 12,5 pursuit, 15 km masstart, 20 km och 4x7,5 km stafett
Damerna tävlar i 10 km pursuit, 12,5 km masstart, 15 km, 4x6km och 7,5 km. I Sotji 2014 kommer även en mixed stafett att finnas på programmet.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Varför skidskytte?

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla