Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Modern femkamp

I modern femkamp tävlar man i fem olika delmoment under en och samma dag. Resultaten för delmomenten läggs sedan ihop.

Delmomenten är fäktning, hästhoppning, simning, skytte och terränglöpning.

Enligt legenden har sporten sitt ursprung i Frankrike under 1800-talet. En ung fransk kavallerist (en ridande militär) fick då i uppdrag att rida iväg med ett meddelande. Han red genom terrängen i fiendeland och stötte på en fiendesoldat. Soldaten utmanade honom med sitt dragna svärd. Den unge kavalleristen vann fäktduellen, men hans häst blev skjuten av fienden. Han tog dock snabb revansch genom att med ett enda skott skjuta ned soldaten som dödat hans häst. Kavalleristen fortsatte sitt uppdrag genom att springa och simma över en flod för att kunna leverera sitt meddelande. Sporten modern femkamp var född - i varje fall enligt legenden.

Modern femkamp i OS

Baron Pierre de Coubertin, de moderna olympiska spelens grundare, såg till att sporten kom med till de olympiska spelen i Stockholm 1912. Fram till 1996 avgjordes femkampen under fyra eller fem dagar. I Atlanta avgjordes tävlingen under en enda dag och så har man gjort sedan dess.

Från och med 2009 inleds tävlingen med fäktning och fortsätter med simning och ridning. Tävlingen avgörs av grenarna löpning och skytte, ett så kallat Combined event. Grenen består av löpning 3 x 1000 meter samt 3 x 5 skott skytte mot elektroniska mål. Combined event genomförs med jaktstart vilket innebär att ledaren efter tre grenar startar först och den som passerar mållinjen först är segrare i tävlingen.

Genom årens lopp har Sverige varit framgångsrikt i modern femkamp och tagit många olympiska medaljer. Den senaste vanns av Svante Rasmuson 1984 i Los Angeles (silver).

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla