Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Konståkning

I konståkning åker man skridskor på is. Åkarna tävlar med olika program (isdans, paråkning och individuellt) där man utför hopp, piruetter och särskilda steg till musik. Domare bedömer sedan hur väl man genomfört programmet. Från att skridskoåkningen var ett sätt att ta sig fram har konståkning utvecklats till en elegant mix av idrott och konst idag.

Skridskoåkning startade i Holland och spred sig sedan till England. Det är dock två amerikanare som har utvecklat konståkningen mest. Edward Bushnell skapade 1850 stålblad till skridskorna. De nya bladen gjorde att åkarna kunde svänga på ett bättre sätt. Jackson Haines la sedan till balett och dans till idrotten.

Konståkning i OS

Konståkning var med redan 1908 på de olympiska sommarspelen i London. Både herrar, damer och paråkning var med då. 1972 la man till isdans som en ny populär gren.

Sonja Henie var med på OS i Chamonix 1924, bara 11 år gammal. Hon vann sedan guld i de tre olympiska spelen efter det. Sedan blev hon skådespelare, spelade in film och på det sättet ökade konståkningen i popularitet.

Prova på konståkning

Titta in på Svenska Konståkningsförbundets hemsida:

www.skatesweden.se Länk till annan webbplats.http://iof2.idrottonline.se/SvenskaKonstakningsforbundet/Konstakningsforbundetshemsida/Kontaktaoss/Distriktochforeningar/ Länk till annan webbplats.


Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla