Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Gymnastik

Ordet gymnastik härstammar från grekiskans ord gymnos som betyder naken. Under antiken hade gymnasterna inga kläder. Gymnastiken växte fram samtidigt i Rom, Persien, Indien och Kina. Gymnastikens främsta uppgift under antiken var att förbereda unga män för krig.

Det finns flera olika sorters gymnastik som man tävlar i.

Artistisk gymnastik

I det som kallas artistisk gymnastik tävlar herrarna i fristående, bygelhäst, hopp, barr, ringar och räck. De tävlar dels i en individuell mångkamp och också i en lagtävling. Damerna tävlar i fristående, hopp, barr och bom också i en individuell mångkamp och i en lagtävling.

På varje redskap gör gymnasten övningar som har olika svårighetsgrad. Efter att gymnasten har gjort sina övningar sätter domarna poäng beroende på hur svåra övningarna var och hur gymnasten utförde dem.

Trampolin

Den första trampolintävlingen avgjordes i Dallas, USA, 1946 och knappt 20 år senare var det VM-premiär. I Sverige kom genombrottet för sporten i mitten av 1980-talet. En tävling består av tre serier, en obligatorisk och en valfri i försöksomgången och en valfri i finalen. Varje serie innehåller tio hopp som måste utföras efter varandra.

Rytmisk gymnastik

I rytmisk gymnastik används redskapen rep, tunnband, boll, käglor och band. Det är bara damer som tävlar i rytmisk gymnastik. Man tävlar både individuellt och i trupp.

Gymnastik i OS

Gymnastik har varit med på det olympiska programmet sedan de första moderna spelen i Aten 1896. Damgymnastiken var med på OS 1948 första gången. I Helsingfors 1952 fick den moderna tävlingsgymnastiken sitt genombrott på damsidan. Då infördes dagens tävlingsprogram. Det blev också slutpunkten för Sverige som ledande gymnastiknation. Sverige hade innan det dominerat i truppgymnastiken. Nu tog öststaterna över.

En viktig punkt i damgymnastikens moderna historia är spelen i Montreal 1976. Nadia Comaneci fick då 10 poäng som första gymnast genom tiderna.

Trampolin gjorde debut i Sydney 2000 som OS-sport.

Rytmisk gymnastik har funnits med på OS sedan 1952. Då tog de svenska damerna guld i trupprogrammet med bollar. Efter spelen i Melbourne 1956 försvann grenen, men gjorde come-back i Los Angeles 1984, men då bara som individuell gren. 1996 kom trupptävlingen tillbaka. I trupp-laget ingår fem gymnaster.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla