Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Cykel

Den första cykeln uppfanns 1817, men det var först 1855 som cykelsporten tog ett rejält kliv framåt. Då gjorde nämligen engelsmannen J.K Starley dagens moderna cykel med två lika stora hjul och kedja.

Cykelsporten består av flera olika grenar. Landsvägscykling, bantävlingar (velodrom), BMX och mountainbike.

Landsvägscykling

Cyklisterna tävlar om vem som cyklar snabbast på en sträcka på landsväg.

Bantävling (velodrom)

Bantävlingar körs i en oval bana, en velodrom, där banan lutar.

Det finns flera olika tävlingsformer i velodromen.

I Madison startar man samtidigt. Lagen består av två cyklister som byter av varandra. Lagen får poäng för spurtvinster under loppet och för målspurten.

I Keirin cyklar man 2 000 m. De första 1 400 metrarna cyklar man efter en motorcykel som håller farten. När det är 600 meter kvar börjar en intensiv spurt.

Olympisk sprint är en lagtävling. Det är tre cyklister i varje lag. I varje race möts två lag som startar på varsin sida av velodromen. Målet är att hinna upp det andra laget. Varje cyklist måste ta täten i varsitt varv. Tiden i mål mäts på den sista cyklisten i laget.

BMX

BMX kommer från USA. Sporten växte fram på 1960-talet i Kalifornien, ungefär samtidigt som motocross blev allt mer populärt i USA. I BMX är banan 350 meter lång med hopp, gupp och många andra hinder. I varje heat kör åtta cyklister och de fyra främsta går vidare till nästa omgång.

Mountainbike

Mountainbike kommer också från USA, närmare bestämt från San Fransisco, från mitten av 1950-talet. Som tävlingsidrott slog sporten igenom i mitten av 1970-talet. I mountainbike cyklar man i terrängen istället för på vägar.

Cykel i OS

Landsvägscykling fanns med på OS redan 1896 i Aten. Då körde man två varv på maratonbanan. 1984 kom damerna med på programmet med landsvägslopp och 1996 introducerades också tempolopp för damerna.  I OS tävlar både herrar och damer individuellt på landsväg. Herrarna cyklar 239 km och damerna 120 km. Både herrar och damer cyklar också ett tempolopp. Då cyklar herrarna 46,8 km och damerna 31,2 km.

I bancyklingen tävlar man i individuellt förföljelselopp, individuell sprint och poänglopp. Herrarna tävlar också i Keirin, Madison, olympisk sprint och förföljelselopp lag.

BMX var med på OS i Peking 2008 för första gången.

1996 i Atlanta var mountainbike med på OS för första gången. Herrarna cyklar 40-50 km medan damerna cyklar 30-40 km.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Vad är roligt med cykel?

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla