Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Boxning

Boxning är en sport där man tävlar en mot en. De tävlande försöker träffa varandra med slag. Boxare delas in i olika viktklasser beroende på vad de väger så att en mindre boxare inte ska behöva boxas mot en mycket större motståndare.

Boxning i OS

Under antikens olympiska spel hade boxarna läderremmar virade runt handen och boxningsmatchen pågick tills den ena boxaren knockades. Det kunde ibland ta flera timmar. Reglerna har som tur är ändrats en hel del sedan antikens olympiska spel.

Boxningen fick inte vara med på de första spelen i modern tid i Aten 1896. Sporten ansågs då vara för farlig. 1904 däremot fanns sporten med i St Louis eftersom den var så populär i USA.

I Stockholm 1912 fanns den inte med eftersom boxning var förbjudet i Sverige, men sedan 1920 har boxningen funnits med. Reglerna har dock förändrats en del, till exempel måste boxarna i OS använda huvudskydd sedan 1984.

Damerna får vara med i London 2012 för första gången. Då kommer det att finnas tre olika viktklasser för damer och tio viktklasser för herrar.

Legendariska boxare som vunnit OS är Cassius Clay (som sedan bytte namn till Mohammad Ali) och kubanen Teofilo Stevenson. George Scott är en känd boxare från Sverige. Han vann många SM, var världsmästare och tog OS-silver i Seoul 1988.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla