Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Alpin skidåkning

Alpin skidåkning, eller slalom som man brukar kalla det, kommer från Norge. På 1850-talet gjorde norrmannen Sondre Norheim alpina skidor populära, men redan flera tusen år tidigare hade man åkt skidor av något slag både i Norge, Sverige, Finland och i Ryssland.

Den första slalomtävlingen var i Schweiz 1922.

I alpin skidåkning tävlar man i flera olika grenar

Slalom

I slalom åker skidåkarna nerför backen genom en bana av blåa och röda portar. Portarna sitter ganska tätt och farten blir därför inte lika hög som i de andra alpina grenarna. Åkarna kör två åk och den som sammanlagt har den snabbaste tiden vinner tävlingen.

Svensken Ingemar Stenmark var en mycket framgångsrik slalom- och storslalomåkare. Han vann två OS-guld, tre VM-guld och 86 världscupsegrar under sin karriär på 1970- och 80-talet.

Storslalom

I storslalom är det mycket längre mellan portarna än i slalom. Det gör att farten är högre i storslalom.

En storslalombana har mellan 56 och 70 portar för herrar och mellan 46 och 58 portar för damer. Man åker två åk i storslalom. Den sammanlagda tiden räknas och den åkare som har åkt snabbast vinner tävlingen.

Störtlopp

I störtlopp startar de som tävlar långt upp på berget och åker ett åk i en bana med röda portar. Banan har utmanande svängar, några hopp och ställen där åkarna kan glida fram i mycket hög fart.

De bästa åkarna åker i ca 120 km/h, fortare än en bil får åka på landsvägen. Innan tävlingen har åkarna förberett sig väl genom att bland annat ha tittat noga på banan flera gånger, pratat med tränare och andra åkare och även fått provåka banan.

Super-G

Super-G är lite som störtlopp och lite som storslalom. Åkarna tävlar i en bana med ganska långt mellan portarna, precis som i storslalom, men i mycket högre fart, mellan 80-90 km/h.

Man åker bara ett åk, men har inte fått provköra banan innan, som i störtlopp.

Superkombination

I superkombination tävlar åkarna genom att åka ett störtlopp eller super-G och sedan åka ett slalomåk. Tiden för åken läggs ihop och åkaren som varit snabbast vinner.

Prova på Alpin Skidåkning?

Kontakta Svenska Skidförbundet.

info@skidor.com

Eller sök efter närmaste klubb här:

http://www.skidor.com/sv/SvenskaSkidforbundet/Forklubbar/Hittaklubbarochdistrikt/ Länk till annan webbplats.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla