OS i Skolan
Dela

frågor och svar om os

Idrotterna


Vilka idrotter får vara med?
På det olympiska programmet finns det en kärna av 32 idrotter. På vinter-OS tävlar man i sju stycken. På sommar-OS är 25 idrotter med på programmet varje gång och sedan finns det möjlighet för tre andra idrotter att vara med, men det får inte vara fler än 28 totalt. Varje idrott kan delas in i discipliner och grenar, till exempel är snowboard en disciplin i sporten alpin skidåkning och inom snowboard finns grenarna parallellslalom, snowboardcross och half pipe.
I Aten 1896 fanns nio idrotter med på det olympiska programmet med sammanlagt 43 grenar. I London var antalet idrotter 26 stycken och i 302 grenar delades det ut medaljer.

Hur kan en ny idrott komma med på OS-programmet?
Det är IOK som bestämmer vilka idrotter, discipliner och grenar som ska vara med på det olympiska programmet. Under årens lopp har en del idrotter försvunnit, till exempel cricket och undervattenssimning, medan en del andra idrotter har varit borta ett tag och sedan kommit åter såsom tennis, bågskytte och curling.

Hur bestäms vilka grenar som man ska tävla i inom varje idrott?
Det är IOK som bestämmer i vilka grenar man ska tävla, men det är internationella förbundet i respektive sport tar fram ett förslag till IOK. De internationella förbunden är också ansvariga för regler, utrustning och domare.

De tävlande


Får vem som helst tävla i OS?
De internationella förbunden i varje idrott (till exempel FIFA, Internationella Fotbollsförbundet) ordnar kvaltävlingar eller sätter upp kvalgränser. Kvalreglerna är väldigt olika från idrott till idrott. Kvalreglerna är också utformade så att idrottare från alla kontinenter och länder har möjighet att komma med. I en del idrotter, till exempel friidrott och simning, är det lätta kvalgränser för att idrottare från länder som inte kommit så långt i sin idrottsutveckling ska kunna kvalificera sig av egen kraft utan att behöva få ett "wild card". I andra idrotter är det inte säkert att ens medaljer på VM räcker för att klara det internationella kvalet. För att få vara med och tävla i OS måste idrottaren ha klarat de internationella kvalgränserna.

Vem bestämmer vem som får tävla?
Först måste det internationella kvalet klaras. Sedan är det respektive lands Olympiska Kommitté som bestämmer vilka idrottare som får åka till OS för att tävla. I Sverige görs uttagningen av SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) efter de uttagningsregler som bestämts gemensamt av SOK:s medlemmar; de olympiska specialförbunden. (Till exempel Svenska Handbollsförbundet, Svenska skidförbundet, Svenska skytteförbundet.)
Om en idrottare har dubbla medborgarskap så får idrottaren välja vilket land han eller hon vill representera, men givetvis behöver idrottaren klara kvalen och sedan bli uttagen av den nationella olympiska kommittén för att få tävla. Om en idrottare har tävlat för ett annat land tidigare så måste en viss tid passera innan han eller hon kan tävla för Sverige.
För att få vara med på OS ska idrottarna respektera de olympiska värderingarna och vara beredda att genomgå dopingprov.

Arrangörsstäderna


Hur väljer man vilka som får arrangera ett OS?
OS hålls i olika städer runt om i världen. Nio år innan OS ska hållas bjuder IOK in alla städer som är intresserade av att arrangera OS att ansöka. Städerna fyller i ansökningshandlingar som godkänns av respektive lands nationella olympiska kommitté. IOK studerar noga ansökningshandlingarna och besöker sedan de städer som går vidare till nästa steg. Ca sju år innan spelen ska äga rum röstar IOK om vilken stad som ska få vara värd.

Har OS gått i Sverige någon gång?
Den 29 maj 1909 bestämde IOK att Stockholm skulle få vara värdstad för de femte Olympiska Spelen i modern tid. 1912 arrangerades sedan sommar-OS i Stockholm. Spelen arrangerades av Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF. Spelen planerades noggrant, men det blev svårigheter med ekonomin. 14 av SCIF:s styrelsemedlemmar räddade dock spelen genom att skriva under personliga garantier för att OS-arenan Olympiastadion (Stockholms Stadion) skulle kunna byggas. SCIF:s dåvarande ordförande Viktor Balck var en av initiativtagarna till Stockholms ansökan om OS 1912. OS i Stockholm, även kallad Solskensolympiaden, blev en succé.
Sveriges Olympiska Kommitté bildades först året efter spelen i Stockholm hade varit, 1913.
Även 1956 hölls delar av spelen i Stockholm. Sommar-OS gick då i Melbourne, Australien och de stränga karantänreglerna gjorde att hästarna inte kunde tas in i landet och ryttartävlingarna kunde inte hållas där. Stockholm blev då värd för ryttartävlingarna. De hölls på Olympiastadion under juli 1956.

Kommer Sverige söka OS igen?
Det är svårt att säga om Sverige kommer att söka ett OS igen. För att det ska vara framgångsrikt att söka OS måste politiker, näringsliv och hela samhället sluta upp bakom det beslutet. Det finns flera olika OS man kan söka, dels sommar-OS och vinter-OS, men också ungdoms-OS som finns i två varianter; YOC (Youth Olympic Games för hela världen) och EYOF (European Youth Olympic Festival som arrangeras för de europeiska länderna).

Vilken stad har arrangerat OS flest gånger?
London har arrangerat sommar-OS vid tre tillfällen, 1948, 1084 och 2012. Aten har arrangerat sommar-OS vid två tillfällen 1896 och 2004, men även ett extraspel 1906 som låg mellan två "riktiga" spel.
På vintersidan har tre orter arrangerat spelen vid två tillfällen;
Innsbruck 1964 och 1976, St Moritz 1928 och 1948 och Lake Placid 1932 och 1980.

Ekonomin


Vad kostar det att anordna ett OS?
Vinter-OS i Vancouver 2010 gick på runt 40 miljarder kronor.
OS i Sotji 2014 beräknas kosta hela 320 miljarder kronor. Det är fem gånger mer än budgeterat. Enligt biträdande premiärministern Dmitrij Kozak lär 158 miljarder av den summan ha kommit från privata investerare, resten har kommit från staten. I Sotji har det saknats bra infrastruktur så man har behövt att bygga bland annat både vägar och järnväg och dessutom en rad nya idrottsarenor.

Hur får IOK pengar?
IOK och organisationerna som finns inom den olympiska rörelsen finansieras genom avtal med media och företag som ingår i de sponsorprogram som IOK har. Knappt hälften av intäkterna till IOK kommer från försäljning av TV-sändningsrättigheter till spelen. Något mindre del av intäkterna kommer från sponsorerna. En liten del kommer från försäljning av biljetter och andra produkter.

Hur finansieras de olympiska spelen?
Det finns många olika delar i hur spelen finansieras. Huvuddelen av pengar för att arrangera ett OS kommer från TV-rättigheter. TV-bolag betalar pengar för att få sända från tävlingarna. Det finns också kommersiella partners, stora internationella företag som köper rättigheterna att använda olympiska symbolerna och också bidrar med teknik, utrustning etc under spelen.
Historiskt så har man även finansierat spelen på andra sätt. I Aten 1896 delfinansierade man exempelvis spelen med intäkter från olympiska frimärken.

Vart går pengarna som IOK tjänar?
IOK delar ut över 90 % av sina intäkter till organisationer inom den olympiska rörelsen för att stödja iscensättandet av de olympiska spelen och för att marknadsföra idrottsutveckling över hela världen. Det är bland annat de Internationella idrottsförbunden och exempelvis WADA (World Anti-Doping Agency) som får dessa pengar. Mindre än 10% av intäkterna går till operativa och administrativa kostnader.
De lokala organisationskommittéerna som ska arrangera ett Olympiskt spel får finansiell hjälp av IOK. Även Nationella Olympiska Kommittéer och Paralympiska Kommittéer kan söka stöd från IOK.

Vinner man pengar när man tar en OS-medalj?
Under de antika spelen fick vinnarna en krans av olivträd. Sedan spelen 1908 i London får de tre bästa idrottarna i varje gren medaljer, i guld, silver respektive brons. Inga vinstpengar delas ut av IOK. Inte heller i Sverige får medaljörerna pengar av SOK, men i en del andra länder kan det vara så.
 

Organisationen


Vem arrangerar OS?
Varje OS arrangeras av en lokal arrangörsgrupp som bildas i den stad där OS ska hållas. Den kallas Olympic Games Organising Committee (OCOG). IOK övervakar planeringsarbetet och organisationen.

Vad gör IOK?
Internationella Olympiska Kommittén, IOK, grundades 1894 i Paris av Pierre de Coubertin. IOK har nu över 100 medlemmar som representerar Nationella Olympiska Kommittéer (till exempel Svenska Olympiska Kommittén) från hela världen. IOK säkerställer att OS blir av genom att övervaka planeringsarbetet som görs av en lokal arrangörsgrupp. IOK är också engagerad i olika idrottsaktiviteter runt om i världen för att marknadsföra bland annat fair-play och icke-våld. IOK är även engagerad på olika sätt för att verka för fred.

Vad gör SOK?
För att ett land ska kunna delta i OS så måste landet ha en Nationell Olympisk Kommitté som ansvarar för truppen. Det står bestämt i IOK:s regelverk. Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) bildades 1913. SOK:s uppdrag är att se till så att Sverige har "konkurrenskraftiga OS-trupper". SOK:s huvudsakliga arbetsuppgifter är:

  • Organisera och genomföra Sveriges deltagande i Olympiska Spel
  • Förberedelser för deltagande i Olympiska Spel
  • Uttagning av aktiva
  • Elitidrottsutveckling
  • Internationellt arbete
  • Marknadsföring och sponsring
Förstora bilden
Så här såg den allra första regelboken ut som skrevs 1908. Foto: www.olympic.org
OS i Skolan är ett projekt av Sveriges Olympiska Kommitté i samarbete med
Recept- & Matinspiration - Arla