Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Snowboard

I snowboard tävlar man i tre olika grenar, alpint, halfpipe och snowboardcross.

Alpint

I alpin snowboard åker man snowboard i slalom- eller storslalombanor. Två åkare åker samtidigt i två banor som ligger bredvid varandra. Det kallas parallellslalom eller parallellstorslalom. Banorna är ca 30-45 sek långa och vill man gå hela vägen fram till final krävs två kvalåk och åtta finalåk innan medaljen är bärgad. Det är en mycket publikvänlig sport. Det blir spännande uppgörelser mellan åkarna där varje misstag syns direkt i form av förlorad fart. En säsong sträcker sig vanligtvis från november till mars med c:a 12-15 tävlingar utspridda över Europa, Nord- och Sydamerika samt Asien.

I Sverige är alpin snowboard en mycket liten sport. Trots detta har vi varit väldigt framgångsrika och var under några år i början av 2000-talet bäst i världen.

Halfpipe

I halfpipe åker snowboardåkarna i en bana som ser ut som ett itusågat rör (ett halvt rör, half-pipe). Åkarna åker fram och tillbaka mellan vallarna  och gör hopp, volter och andra trick. En halfpipetävling avgörs genom poängbedömning. Domarna bedömer höjd, rotation, svårighetsgrad i hoppen samt ett helhetsintryck av åket. Det vanligaste är att tolv åkare går vidare från ett kval och sedan gör upp i två åk där det åk med bäst poäng räknas. Åkarna gör normalt sex till åtta hopp i ett åk och bör ha både hopp med rotation och så kallade "raka" hopp med i programmet.

I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet dominerade Sverige totalt i världscupen i halfpipe. Till viss del berodde det på att det då inte fanns några amerikanska stjärnor. Idag är det annorlunda och det var flera år sedan Sverige hade någon som kunde konkurrera med de bästa i världen. USA, Finland och Japan dominerar idag.

Snowboardcross

I snowboardcross åker åkarna i en bana med bland annat hopp och velodromkurvor i hög fart. Först får alla åkare köra banan ensamma på tid. Tiden avgör om man går vidare i tävlingen. Sedan kör fyra åkare i varje heat och det gäller att ta sig först i mål. De två första i varje heat går vidare till nästa omgång. Starten är ofta mycket avgörande och därför är det en fördel med en snabb kvaltid eftersom den som är bäst rankade får välja startgrind först. Det tar 45-75 sekunder att åka en bana och banorna ser väldigt olika ut beroende på var i världen tävlingen körs.

Precis som i andra snowboardsporter tillhörde Sverige de bästa i världen under början av 2000-talet men har sedan dess tappat mark. Dominerar gör Kanada, USA och Frankrike, men även vårt grannland Norge har börjat sticka upp.

Snowboard i OS

Alpin snowboard var med i OS första gången i Nagano 1998. Då tävlade man i storslalom. Från och med 2002 är det dock parallell-storslalom som gäller.
Först är det ett kval. Då åker varje åkare ett åk i varje bana (det finns två banor). De 16 snabbaste totala tiderna går vidare till final. Där möter 1:an nummer 16, 2:an nummer 15 osv. Varje heat avgörs i två åk. Efter åk ett byter åkarna bana och i andra åket öppnas startluckorna beroende på tidsavståndet i åk 1. Först ner i åk 2 går vidare till nästa omgång.

I Salt Lake City 2002 hade Sverige tre herrar och en dam som placerade sig bland de tolv bästa. Richard Richardssons silvermedalj var en av spelens höjdpunkter ur svensk synvinkel.

1998 i Nagano var halfpipe med på OS för första gången. En del trodde då att halfpipeåkare inte ville tävla i OS och att sportens ideal, att åka för att det är kul, skulle gå förlorad bland resultatlistor och regelverk. Rösterna tystnade dock snabbt och både i Salt Lake City och Turin har halfpipetävlingen varit en av de absolut största publiksuccéerna. Journalister och publik världen över har förundrats över de spektakulära tricken, de höga hoppen (6- 7 meter över marken) och den sanna glädjen som halfpipeåkarna bjuder på.

I Turin 2006 var snowboardcross med på det olympiska programmet för första gången. Succén var omedelbar eftersom tävlingsformen bjuder på både spektakulära krascher och tight racing i höga farter.  

Amerikanskan Lindsey Jacobellis blev känd i hela världen när hon i en solklar ledning skulle "showa" på sista hoppet i OS finalen i Turin men trillade och blev tvåa.

Prova på SNOWBOARD?

Kontakta Svenska Skidförbundet.

info@skidor.com

Eller sök efter närmaste klubb här:

http://www.skidor.com/sv/SvenskaSkidforbundet/Forklubbar/Hittaklubbarochdistrikt/ Länk till annan webbplats.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla