Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Skyttesport

Skyttesporten har funnits i Europa i flera hundra år. Man tävlar med olika vapen och tävlingen går ut på att försöka träffa ett visst mål. I vissa fall rör målet på sig och man står också olika långt ifrån målet i olika grenar. De olympiska grenarna är indelade tre olika grupper; pistol, gevär och lerduva.

Pistol


I pistolskytte tävlar man både inom och utomhus på avstånd mellan 10 och 50 meter. Man skjuter på olika sorters tavlor där man ska försöka träffa så nära mitten som möjligt.

Gevär


Det finns många olika gevärsgrenar. Luftgevär tävlar man i inomhus medan andra gevärgrenar ofta skjuts utomhus i en särskild skjuthall. Man står på ett avstånd mellan 10-300 meter från en 10-ringad tavla och skjuter liggande eller i en kombination av liggande, stående och knästående.

Lerduva


I lerduveskytte skjuter man med hagelgevär på ett flygande mål som kallas lerduva och är ungefär lika stor som en salladstallrik. Lerduvan splittras när man träffar den och det gäller att träffa så många duvor som möjligt.

Skyttesport i OS


Skytte har varit med på OS-programmet sedan starten 1896 i Aten. Grenarna har förändrats i takt med att vapenindustrin har utvecklats. 1896 tävlade man i tre grenar. I Peking 2008 fanns det 15 medaljgrenar.

Herrarna tävlar i frigevär helmatch 50 m, frigevär liggande 50 m, luftgevär stående 10 m, fripistol 50 m, snabbpistol 25 m, luftpistol 10 m, lerduvor trap, lerduvor dubbeltrap och lerduvor skeet.
Damerna tävlar i standardgevär halvmatch 50 m, luftgevär stående 10 m, sportpistol 25 m, luftpistol 10 m, lerduvor trap och lerduvor skeet.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Varför är det så kul med skytte?

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla