Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Ishockey

Ishockey är en snabb och spännande lagsport som spelas på is. Isen begränsas av en sarg, en "vägg" som är 120 cm hög. Spelarna åker skridskor och ska med hjälp av sina klubbor spela in pucken i motståndarens mål. Det lag som gjort flest mål när matchen är slut har vunnit.

Ishockey kommer från Canada. Det var där ishockeyn utvecklades i början av 1800-talet från flera liknande sporter som spelades i Europa. Ordet "hockey" kommer från franskan och betyder "klubba". Ca 1860 började man spela med puck istället för boll och på 1880-talet skrevs de första reglerna ned.

Ishockey spred sig till USA under slutet av 1800-talet och sedan i rask takt till Europa.

Ishockey i OS

1920 i Antwerpen var ishockey med i de olympiska sommarspelen. Ishockey för herrar har sedan varit med i alla olympiska vinterspel sedan det första i Chamonix 1924. 1998 i Nagano var damerna med officiellt för första gången.

Canada dominerade de första spelen, men sedan 1956 var Sovjetunionen det bästa laget tills Sovjetunionen upplöstes. Bara 1960 och 1980 bröt USA Sovjetunionens segersvit. Under olympiska spel drar ishockeyn alltid stor publik.

De svenska ishockey-herrarna vann guld i OS i Turin 2006. Damerna tog silver samma år.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden

Video

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla