Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Freestyle

Freestyle är en vinteridrott. Idrottarna åker skidor och de olika grenarna är hopp, puckelpist och skicross.

Hopp

I hopp, eller ariels som det heter på engelska, åker man upp på ett brant hopp och gör olika serier med volter innan man landar i snön.

Puckelpist

I puckelpist är backen fylld med pucklar och oftast mycket brant. Åktiderna ligger på ca 25-35 sekunder. På vägen ner ska två olika hopp göras. Domarna bedömer hoppen efter hur höga de är, hur svåra de är och hur bra åkaren genomför dem. Domarna bedömer också åktekniken, helheten och hur snabbt man åker.

Puckelpist växte fram i USA under 1960-talet. 1980 hölls den första världscuptävlingen och 1992 i Albertville blev fransmannen Edgar Grospiron hjälte inför en stor hemmapublik när grenen var med i OS för första gången. Efter en liten nedgång i intresse för sporten under början av 2000-talet har det nu tagit fart igen. För att hänga med i utvecklingen och göra sporten mer intressant tillåter man från och med 2003 åkarna att göra volter. Det blev startskottet till den "nya" puckelgeneration som vi kan se idag. Puckelpist idag är en show med hög fart, spektakulära hopp och fantastisk kroppskontroll.  

Man kan tävla i både puckelpist och i parallellpuckel. I parallellpuckel kör två åkare samtidigt på banor bredvid varandra.

I Sverige finns en stor tradition inom sporten. Håkan Hansson från Åre vann grenen då den var uppvisningssport i Calgary 1988 och Sverige brukar alltid ha åkare långt framme. I Turin 2006 blev det 5:e platser i såväl dam- som herrklassen.

Skicross

Skicross skulle kunna jämföras med motocross fast utför och på skidor. Farten kan vara upp till 80 km/h. Skidåkarna tävlar om att komma först ner i mål. Banan består av velodromkurvor, olika typer av terrängvågor och hopp som ibland kan innebära att åkarna flyger uppåt 50 meter. Skicross är en oerhört spektakulär sport med mycket action, närkontakt, krascher och höga farter, men det är inte tillåtet att knuffas eller dra i varandra.

Skicross startade i USA i mitten av 90-talet. I Sverige har sporten funnits i ca åtta år. Sverige har sedan starten tillhört de bästa länderna och även om vi har tappat en del så har vi fortfarande några åkare som tillhör topp tio i världen.

När man tävlar i skicross kör åkarna först ett kval. Då åker de banan en och en på tid. Beroende på hur många åkare det är går sedan 16 eller 32 åkare vidare till final där man kör så kallade heat med fyra åkare i varje. De två bästa i varje heat går vidare till nästa omgång. Starten är det kanske viktigaste enskilda momentet i Ssicross. När finalerna börjar får den med bäst tid från kvalet därför välja startgrind först.

Freestyle i OS

Hopp var med i OS första gången 1994 i Lillehammer. I OS hoppar varje idrottare två hopp i en kvalomgång. Sedan får de tolv bästa tävla i en final. I finalen nollställs poängen och varje idrottare får hoppa två hopp till.

Marie Lindberg från Sverige tog en silvermedalj 1994, men sedan Nagano 1998 har ingen svensk tävlat i hopp på OS. Kanada, USA och Kina har de bästa hopparna.

I OS tävlar man bara i puckelpist, inte i parallellpuckel. Tävlingarna avgörs genom att åkarna först kör ett kval. De tolv bästa går vidare till final. I finalen åker den som var bäst i kvalet sist.

Skicross var en ny gren på OS-programmet i Vancouver 2010.


Prova på FREestyle?

Kontakta Svenska Skidförbundet.

info@skidor.com

Eller sök efter närmaste klubb här:

http://www.skidor.com/sv/SvenskaSkidforbundet/Forklubbar/Hittaklubbarochdistrikt/ Länk till annan webbplats.

Bilder

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Är freestyle något för dig?

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla