Dags för Olympic Day!
Olympic Day
Dela

Basket

Basket är ett lagbollspel där en boll passas mellan spelarna och dribblas innan man skjuter bollen mot andra lagets korg. Träffar bollen korgen får laget poäng.

Basket uppfanns 1891. En tränare i USA letade efter en bra inomhussport för att hans elever skulle hålla sig i form under vintern. Han hittade då på basket och skrev 13 regler. De flesta av reglerna gäller fortfarande. I början av 1900-talet började sedan elever som hade gått i skolan i USA att sprida basket över världen.

Från början spelades basket med en fotboll och sedan spelade man med bruna bollar som var speciellt gjorda för basket. På 1950-talet började man använda en orange boll som skulle vara lättare att se för spelarna. Orangea bollar är fortfarande vanligast.

Basket i OS

1904 var basket med som uppvisningssport på OS i St Louis. 1936 i Berlin kom sporten med på det olympiska programmet och 1976 fick även damerna börja att vara med.

På herrsidan var USA länge det allra bästa laget. 1992 i Barcelona fick även basketproffsen vara med i OS-turneringen och USA kom dit med ett suveränt landslag som kallades Dream Team.

Varför ska man börja med basket?

Olympic Day är ett projekt av SOK i samarbete med

Samsung
Recept- & Matinspiration - Arla
Recept- & Matinspiration - Arla