NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

Världsungdomsspelen kan börja!

I lördagskväll invigdes de andra sommarolympiska ungdomsspelen i Nanjing, Kina. Invigningen var en praktshow i paritet med OS-invigningen i Peking med klassiska kinesiska ”mass-synkroniserade” nummer. Idag börjar tävlingarna och redan första dagen har vi sju svenskar på startlinjen.

Invigningen av YOG Nanjing 2014. Foto: IOK

Invigningen började med de traditionella olympiska procedurerna där bland annat deltagarparaden var avkortad till att bara innehålla de 204 fanbärarna. Från Sverige var det handbollsspelaren Emma Rask som utförde hedersuppdraget med bravur. Resterande truppdeltagare fick beskåda spektaklet från läktaren.


Efter att fanan hissats, eder svurits, den olympiska hymnen spelats och diverse tal genomförts så tog ”showen” vid som var en upplevelse för alla på plats. Det hela avslutades så klart med att den olympiska elden tändes. Den sista delen av fackelstafetten gjordes av Lin Dan (dubbel olympisk mästare i badminton), Zhou Yang (dubbel olympisk mästare i short track), Wu Jingyu (dubbel olympisk mästare i taekwondo), Chen Ding (olympisk mästare i gång från London) och slutligen Chen Ruolin, simhoppare som är från hemmaprovinsen och vann guld i London.


Nu är det äntligen dags för det aktiva att få komma igång med tävlandet. Redan första dagen finns det gott om svenskar i elden. Simmarna är först ut med försökspass på morgonen där bröstsimmarna Sophie Hansson och Jessica Billquist är intressanta starter. I bordtennisturneringen spelar Elias Ranefur två matcher underdagen och även tennisturneringen drar igång med pojkarnas singel där Daniel Appelgren går in på banan mot en argentinare. Sen är det också den stora dagen D för Kim Wanström i pojkarnas artistiska gymnastik som har sin kvaltävling idag. Kim börjar med bygelhäst där han är först ut i sin pool. Därefter kör han ringar, hopp, barr, räck och sist favoritgrenen fristående.


Svenskar i elden, söndagen 17 augusti (svenska tider)

04:20 SIMNING F 50m bröst (Sophie Hansson, Jessica Billquist), P 100m rygg (Petter Fredriksson), F 200m IM (Jaqueline Hippi)
06:30 BORDTENNIS Pojkar r1 Elias Ranefur vs. Dominic Huang, AUS
07:30 GYMNASTIK Pojkar artistisk gymn. Kval Kim Wanström
09:00 TENNIS r1, Pojkar singel Daniel Appelgren vs- Francisco Bahamonde, ARG
12:00 SIMNING F 50m bröst SF (SH?, JB?), P 100m rygg SF (PF?), F 200m IM F (JH?)
12:30 BORDTENNIS Pojkar r2 Elias Ranefur vs. Hugo Calderano, BRA


Se tävlingarna live

Live på VIASATSPORT.se och kanal 16: simningens för- och eftermiddagsheat och gymnastiken.

Eftersändningar: kl. 17-18 Dagens highlights, kl 18-19 simning eftermiddagspass, kl. 23.10-23.50 Bordtennis

http://www.viasatsport.se/live/os/ungdoms-os-fran-nanjing/ Länk till annan webbplats.


Fler bilder

Se fler bilder från den svenska truppen på SWEolympic Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Relaterade sidor